Valitsin Facebookin tarkastelun kohteeksi tässä tehtävässä. Facebook on sovellus, missä on eri-ikäisiä ihmisiä. Aikaisemmin siellä oli nuoria käyttäjiä, mutta viimeisen 10 vuoden aikana enemmän ja enemmän vanhempia ihmisiä tekevät käyttäjän Facebookkiin. 

Facebookissa ihmiset esiintyvät pääasiassa omalla nimellään ja kuvallaan. Facebookissa osa ihmisistä pitävät vain omia kavereitaan ja vain he voivat katsoa hänen julkaisemiaan julkaisuja ja kommentoida. Voidaksesi olla "kaveri" jonkun kanssa, pitää ensin lähettää kaveripyyntö jonka toinen käyttäjä joko hyväksyy tai peruuttaa pyynnön. Sovelluksena Facebook on hyvä paikka, minkä kautta ihmiset voivat olla yhteydessä eri puolilla maailmaa asuvien ihmisten kanssa. Jokaisella käyttäjällä on oma seinä, johon voi julkaista elämän tapahtumista tai ilmoittaa asioita itsestään. Kaverit voivat seurata näitä. 

Sovelluksen kautta voi löytää myös tulevia tapahtumia sekä se on oiva paikka firmoille markkinoida palvelujaan. Sovelluksen avulla voi löytää paljon palveluita läheltä. Facebookissa on olemassa paljon erilaisia ryhmiä, mihin voi liittyä. Ryhmiä on esimerkiksi odottaville äideille, autoista pitäville ihmisille, tietyn paikkakunnan asukkaille oma ilmoitus paikka tai naisille oma ryhmä jossa puhuvat naisten asioista ja miehillä on oma ryhmä :D. 

Itse käytän Facebookkia vain pitääkseni yhteyttä maailmalla asuvien ystävien ja perheen kanssa. Viimevuosina sovelluksesta on ollut apua myös koulun suhteen...

Facebookissa julkaistaan paljon myös uutisia ja voi seurata julkisuuden henkilöitä. Osa käyttäjistä on luonut ryhmiä, missä voi myydä tai ostaa vaatteita, huonekaluja tai lippuja erilaisiin tapahtumiin. 

 

Olen tehnyt vasta käyttäjän itselleni Linkedinissä. Sovellus muistuttaa aika paljon Facebookkia. Ero näillä kahdella on se, että Linkedinissä on yrityksiä, jotka etsivät työntekijöitä tai ilmoittavat firman asioista. Muut käyttäjät taas ilmoittavat työn tarpeistaan. 

Linkedinissä tehdään oma käyttäjä, jossa käytetään omaa nimeä sekä kuvaa. Omaan profiiliin julkaistaan oma koulutus taso sekä työkokemukset ja vanhemmat työpaikat. Osa käyttäjistä kirjoittaa itsestään myös pienen esittelyn, missä kertovat työntarpeistaan sekä missä ovat hyviä ja millaista työta ovat vailla. 

Linkedin on paikka missä helpommin käyttäjät myös kritisoivat isompia firmoja. Sieltä saa myös neuvoa työnhakuun. 

Sovelluksen käyttö on aika samanlaista kun Facebookin. Käyttäjät julkaisevat tulevista tapahtumista tai julkaisevat omia ajatuksiaan. 

Linkedinissä voi myös saada kavereita. Sovelluksessa laitat seurauspyynnön käyttäjälle ja hän voi joko hyväksyä pyynnön tai peruuttaa. Sovelluksessa on kaksi eri tasoa. Ilmainen, jossa näet ketkä ovat vierailleet sivullassi ja kuinka monta firmaa on nähnyt profiilisi ja voi olla kiinnostunut sinusta. Premium taso, joka on maksullinen. Siinä näkee tarkemmin ketkä ja kuinka monta kertaa on vieraillut profiilissa. Työnantajat, jotka etsivät työntekijöitä voivat vierailla profiilissa ja tästä tulee myös premium käyttäjille ilmoitus. 

Linkedinin tarkoitus on mielestäni tuoda työntekijät sekä työnantajat lähemmäksi toisiaan. Aina ei tarvitse työntekijän laittaa viestä, vaan voi olla, että työnantaja kiinnostuu taidoista ja hän voi tarjota töitä.